Onigiri お握り
2014.02.21. 20:48, BakaNeko
Az ONIGIRI (お握り) egy tipikus japán étel. Szinte minden animében esznek, sokféle vátozata ismert, és nálunk is könnyen elkészíthető.
Általában gombóc, ovális, vagy háromszög alakban készítik el. A praktika könnyű, az ízesítés és díszítés pedig majdnemhogy határtalan.
Az onigiri egy pofon egyszerű recept - és közben mégsem annyira :D Speciálisan kell hozzá rizst készíteni. Ez a japán GOHAN.
A rizst mossuk meg hideg vízben, majd egy órára hagyjuk friss vízben állni. Ezzel a vízzel együtt forraljuk fel, (ne sózd meg!) ,3-5 percig hagyjuk forrni, majd kislángon, lefedve 20 percet főzzük. A fedőt ne emeljük fel ez idő alatt! Láng nélkül még tíz percig fedő alatt pároljuk.
A kész rizst ízesítjük kedvünk szerint. (Általában szerencsendiót, őrölt köményt használnak) Vizes-sós kézzel formáljuk. A töltekék belecsempészéséhez minimális kézügyesség szükséges csupán. Legegyszerűbb ketté venni, az alsó (vastagabb) felébe ujjal lyukat nyomi, és abba betenni. Mivel a rizs ragad, ha rendesen összenyomjuk a két felét, nem válik szét.
A szójaszószt a töltelékbe is tehetjük, de a rizsre is ízesítéskor, illetve a végén is meglocsolhatjuk. Az algalapot csak a végén tegyük rá.
Mivel tölsük?
Általában anko-t szoktak beletenni. Magyarul ezt édesbabkrémnek nevezhetnénk. Szárazbabot főzzünk enyhén sós- inkább cukros vízben olyan pohára, hogy szétrepedjen, lehessen pépesíteni. Szűrjük le a babot, és botmixerrel (vagy villával, krumplinyomóval) pépesítsük. Ezután főzzünk sűrű cukorszirupot, és forgassuk össze vele.
Szerintem csokipudinggal is finom :)
TIPP
Mint a mellékelt ábra is mutatja, ha nem édes krémmel töltöd, hanem mondjuk sajttal, vagy más sós finomsággal, akkor a rizshez is tudsz keverni zöldségt, vagy norit. (algalapot, teszkóban lehet venni)
Jó étvágyat :)